efolio jebat oh jebat

0

Presentation Transcript

  • 1.KONSEP NEGARA BANGSA DALAM PEMBINAAN PERADABAN MAJMUK DI MALAYSIA E-folio KUMPULAN JEBAT OH JEBAT! NAMA PENSYARAH Puan Farahaniza
  • 2.AHLI KUMPULAN Muhammad alif hakimi bin mahadi 14dhf21f1045 Miza humaira bt mahat 14dhf21f1023 Athirah hazwani bt mohd hissam 14dhf21f1026 Nur haziqah syazana bt helmi 14dhf21f1015 Nurafieda bt elias 14dhf21f1033 You can delete this slide when you’re done editing the presentation.
  • 3.ISI KANDUNGAN PENGENALAN Apa itu pembentukan negara bangsa SEJARAH PEMBENTUKAN MASYARAKAT MAJMUK DI MALAYSIA Dari masyarakat melayu Dari masyarakat cina Dari masyarakat india KONSEP PEMBENTUKAN NEGARA BANGSA KESIMPULAN
  • 4.01 PENGENALAN Apa itu pembentukan negara bangsa?
  • 5.-Pembinaan negara bangsa merupakan satu matlamat utama sesebuah negara dan dianggap kemuncak kejayaan bagi sesebuah negara,pentadbir dan penduduknya. -Usaha-usaha secara insentif bagi mencapai matlamat mula dilaksanakan selepas peristiwa 13 mei 1969 khususnya menerusi rancangan Dasar Ekonomi Baru (DEB). PENGENALAN -Keupayaan pembinaan negara bangsa bergantung kepada perkongsian nilai serta semangat patriotism,lingua franca,integrasi, kewarganegaraan dan demokrasi. -Pembinaan negara bangsa bagi sesebuah negara berbilang kaum seperti di Malaysia amat penting terutama dalam era globalisasi ini.
  • 6.-legasi tunku abdul rahman diperthankan- “mulai 31 ogos 1957 ,(kita)akan menjadi sebuah negara berdaulat dan demokratik untuk selama-lamanya” Sumberhttps://www.google.com/search?q=kata+kata+tokoh+negara+bangsa&sxsrf=AOaemvIa0ERXSDsgqzdRnALo94dlHWZFTQ:1635601782820&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=wKjkRgtSioikNM%252CLq_GWAV:
  • 7.Suatu masyarakat yang mendiami sesebuah wilayah secara tetap. Mempunyai kerajaan persekutuan,kesatuan dan kejaan konfederasi. Menggunakan sistem monarki iaitu pemerintahan dikuasai oleh raja atau sultan.pentadbiran negara diwarisi oleh kerabat diraja. Demokrasi iaitu mempunyai kerajaan yang dipilih oleh rakyat secara umum. KONSEP PEMBENTUKAN NEGARA BANGSA DI MALAYSIA
  • 8.SEJARAH PEMBENTUKAN MSYARAKAT MAJMUK DI MALAYSIA DARI MASYARAKAT MELAYU -Kaum melayu pada zaman dahulu tingga di perkampungan .Mereka bekerja sebagai petani,penternak, menangkap ikan dan mengutip hasil hutan. -pada mulanya kaum melayu menganut agama budha selepas kedatangan islam mereka telah memasuki agama islam DARI MASYARAKAT CINA -Mereka menetap di bandaran.Mereka bekerja sebagai peniaga dan sesetengah kaum cina bekerja di perlombongan semasa era penjajahan British. -kedatangan buruh ke tanah melayu melalui sistem tiket kredit,sistem pengambilan kakitangan dan pengambilan rumah kongsi.
  • 9.DARI MASYARAKAT INDIA Kebanyakkan kaum india di tanah melayu tinggal di Kawasan lading atau estet. Penjajah british mendapati india sebagai tempat mendapatkan buruh-buruh yang murah,patuh dan senang dikawal. Hugh Low dan Frederick Weld telah mendapatkan permit daripada kerajaan british untuk mengimport buruh-buruh di india dan bekerja di lading milik mereka.
  • 10.KESIMPULANNYA… Daripada kemasukan kaum cina dan india ke tanah melayu pada era british telah membuatkan tanah melayu mempunyai pelabagai jenis kaum yang menjadikan satu perpaduan di malaysia. Pembentukan negara bangsa di Malaysia bukan satu yang mudah jadi kita rakyat Malaysia perlulah saling berganding bahu dalam merealisasikan harapan ini.